Ultrafialové LED umožní pěstování zdravějšího červeného salátu

jirik | Věda,Zajímavé využití LED | 25.5.2009

salátVýzkumníkům z amerického ministerstva zemědělství se díky použití výkonných UV LED podařilo vypěstovat salát s vysokým obsahem antioxidantů.

Při dopadu ultrafialového záření na listy salátu dochází ve vrchních vrstvách listů k tvorbě polyfenolových sloučenin, které UV záření pohlcují. Některé z těchto sloučenin mají červenou barvu a patří do stejné skupiny jako barviva, která nalezneme v některých bobulích či ve slupce u jablek.  Některé polyfenolové sloučeniny, jako quercetin a cyanidin jsou rovněž silnými antioxidanty. Stravě bohaté na antixodanty jsou připisovány pozitivní účinky na lidské zdraví, například zpomalení stárnutí a zlepšení mozkových funkcí.

Pro vypěstování červeného listového salátu s antioxidanty použili výzkumníci výkonné světelné diody vyzařující v UVB spektru (vlnová délka 290-320 nm).  Během experimentu byly rostliny po dobu 43 hodin ozařovány UVB světlem s intenzitou 10mW na metr čtvereční. Po této době byly rostliny pěstované pouze pod UV zářením výrazně červenější než kontrolní skupina pěstovaná pod bílým světlem.

Podrobnější výsledky výzkumu budou představeny na nadcházející konferenci CLEO v USA. Plány pro nasazení do masové výroby zatím nejsou známy.

Zdroj: Laserfocusworld.com

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (5 hlasováno, průměr: 4.60)
Loading...

Žádné komentáře »

Zatím žádné komentáře.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Zanechat komentář

O nás | Vydáváno s pomocí ARIGA s.r.o. | Powered by WordPress | Theme by Roy Tanck