UVB LED prodlužují čerstvost potravin

Tomáš | LED osvětlení,Osvětlení,Věda | 10.7.2013

Společnost Sensor Electronic Technology oznámila výsledky tříletého výzkumného programu USDA (amerického ministerstva zemědělství), dle kterého vyplývá, že UV LED osvětlení dokáže prodloužit životnost chlazených potravin až dvojnásobně.

Výzkum pozoroval 8 nádob jahod v chladící skříni nastavené na teplotu 5,4°C, při vlhkosti vzduchu 94-98%. Dvě z výzkumných nádob byly ponechány ve tmě a zbylých 6 bylo podrobeno vlivu UV záření o různých vlnových délkách. Jahody, které byly umístěny ve tmě, zaznamenaly známky plísní a rozkladu během 3-4 dnů. Část jahod, která byla podrobena záření UVC (100-280 nm), prokázala zvýšenou trvanlivost až po dobu 9 dní, ovšem byla zde prokázána mírné zaplísnění. Zbylé jahody, které byly umístěny pod UVB zářením (280–315-nm) si zachovaly svoji čerstvost po celou dobu 9 dnů. Tyto jahody byly podrobeny i dalším testům jako úbytku hmotností, rozpustností, titračních kyselostí, ovšem žádný rozdíl mezi čerstvou a 9 dní starou jahodou vystavenou vlivu UVB záření nebyl nalezen.

Dle vyjádření Remise Gasky, generálního ředitele společnosti SETI, by tento objev mohl znamenat vznik nových spotřebičů, které prodlouží životnost a zachovají nutriční hodnoty čerstvých potravin. Mimo jiné, také pomohou snížit náklady, protože výrazně eliminují počet zkažených a zbytečně vyhozených potravin.

Dodatkem společnost SETI uvádí, že LED jsou vhodné zdroje UV záření pro použití uvnitř chladících zařízení, protože UV LED lze zapnout či vypnout téměř okamžitě, takže v případě otevření lednice se mohou snadno deaktivovat. Kromě toho UV LED vytvářejí jen malé množství tepla a v chladném prostředí pracují velmi efektivně.

Zdroj: ledsmagazine.com

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (6 hlasováno, průměr: 5.00)
Loading...

Žádné komentáře »

Zatím žádné komentáře.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Zanechat komentář

O nás | Vydáváno s pomocí ARIGA s.r.o. | Powered by WordPress | Theme by Roy Tanck